Valorile stilistice ale pronumelui

Cele mai întâlnite figuri de stil realizate cu ajutorul pronumelui sunt: repetiția, antiteza, enumerația și dativul etic.

Mai jos câteva exemple de figuri de stil realizate cu ajutorul pronumelui. Pentru mai multe detalii despre fiecare dintre figurile de stil menționate, vezi figurile de stil.

Antiteză cu pronume

Voi credeați în scrisul vostru, noi nu credem în nimic! (M. Eminescu)

Voi ce-aveți îngropat aici?
Voi grâu? Dar noi strămoși și tați,
Noi mame și surori și frați!
(G. Coșbuc)

Dativul etic

Voinic-de-Plumb… prinde cu mâna stângă stâlpul de fier, mi ți-l smulge din pământ, cum ai smulge o nuielușă. (Tinerețe fără bătrânețe)

Ochii-și negri d-arunca,
peste câmpuri se uita
și departe ce-mi zărea?
Că-mi venea, mare, venea…
(Toma Alimoș)

Unde mi-ai stat până la ora asta? Dumneata să mi te gătești ca un ginere … (D Zamfirescu)

Repetiții cu pronume

Aceeași bătrânică, sprintenă și veselă și dulce la vorbă, aceiași ochi mici, întrebători, același chip uscat, înfofolit în aceeași marama albă, mai mărunțică doar, încolo neclintită. (A. Vlahuță) – repetarea adjectivului demonstrativ de identitate

Același cântec ne murmură și unora și celorlalți neîntrerupta goană. Aceleași priveliști vedem și unii și ceilalți. Aceiași nori ce întunecă față apelor ne întunecă pe unii și pe ceilalți. Aceleași melodioase cântece ce le trezește fluidul element ne lovește auzul și se repercută în sufletele noastre. (D. Anghel) – repetarea adjectivului demonstrativ de identitate

Ne fac legi și ne pun biruri, ne vorbesc filozofie. (M. Eminescu)